pen pall Qaireen

Saturday, 22 December 2012

limited edition

assalamualaikum

 , bermulah kisah

credit from erah : tudung ungu
mf ye ambek trus , tak kabo :D
********************

sepatutnya pada perancangan awal , izzah pergi majlis tahlil kat rumah fatonah hasan kat kemasik utuk arwah ayah dia , so ape lagi ? recite al-fatihah :D, urm izzah  siap rancang nak menginap kat rumah dia lagi , whoa cam hotel plak , ye lah kan kiranya kebetulan baru balik dari program kat terengganu jadi boleh lah singgah terus pastu bile time balik boleh tumpang Qiela , haha for your information mR.blOg , kalau puok izzah area kemaman ni nak hag out , itulah tuan punye driver ,hahaha (peace qiela,kan ku hargai mu buat selamanya ,nanti bile dah ade lesen , ko jugak lah jadi driver ,hahaha ) 
tapi ................
semua itu hanya rancangan izzah , rupanya ALLAH merencanakan sesuatu yang lebih baik :D hey ! what should i say ? alhamdulillah . eeE , bagusnya ,pandai izzah .memang power lah . program ke terengganu di postponed kan esok 23 dec - 24dec , jadi tu bikin izzah pening ! adoyai , macam mane nak pergi rumah fatonah ? pa tak boleh hantar , Qiela masih blur ,,,,
tibe-tibe ..............
"angoh nak ikut chek tak pergi program kat kuantan STG punye . adesh , sama Fatonah dah janji , arghhh .. blur , ape tajuk program tu ? CARA MENDIDIK ANAK UNTUK SCORE  STRAIGHT SUPER A (maaf kalau salah) eh ! bez-2 , .....(pendek cerita ...... okey "

Hari ni lah berlasungnya program tu . hoho , ape yang dikongsikan 

CARA MENDIDIK ANAK UNTUK SCORE  STRAIGHT SUPER A 

mula-mula ingatkan motivasi biase je macam spm dulu ,pmr tapi rupanya STRAIGHT SUPER A nak menjadikan  anak soleh , cemerlang akademik & KAYA . haha , maaf xdapat cerita penuh , 

* DADA  .. ape plak dada tu ?

DADA IS dialah awal dialah akhir . maksudnya kat sini DIA means ALLAH , everything yang kita nak buat first tawakal , mintak dengan ALLAH , lepas usaha , doa tawakal lagi . baru lah bile diuji kite pun okeh je . jangan benarkan masalah yang kawal emosi kita , 
e.g : keluar rumah nak pergi shopping compleks , mase drive doa " ya allah permudahkanlah urusan ku , lancarkan perjalananku , simpankan satu parkin untukku , amin " kita pun berserahlah , totally 100% tanpa keraguan , tanpa " ade ke dop ? dapat tak ni? ramai orang ni ,mmg xde lah and so on " buang terus . kalau masih ade lagi sikap macam tu bermakna kita dah tak serahkan kepada allah , kita tak yakin denganNya . ingat tu , biiznillah kamu akan dapat ape yang dihajati .

* GELOMBANG RENDAH

kalau budak sains (fizik) mesti tahu apa kebaikan disebalik gelombang rendah ni . yang tu survey sendiri .hehe , izzah bukan dari golongan tu , izzah perakaunan :D nabi pun ajar , nak bertanya biarlah pada ahlinya .
urm, bila gelombang rendah , doa kita cepat makbul ! x percaya ? kenapa allah suruh kita bangun 1/3 malam ? sebab waktu tu gelombang dia rendah , tenang pulak tu , semua orang tengah berzikir (versi masing-masing) , tumbuh-tumbuhan , haiwan , semua makhluk lah . subhanallah , kenapa orang cakap study sebelum subuh cepat ingat  ? jawapan dia sama jugak . kebiasaanya waktu tu semua liat nak bangun kan ? alaa , jangan tipu lah , hee . erm , lagi .. haA , waktu hujan ? kenapa doa berkat ? sama jugaklah , sebab tu siape yang selalu dengar lagu rock akan terbantut . eh ! jangan lagu tuh (versi kedah) ~ banyak lagi contoh lain . kalau tak percaya try lah ..
  
* BE POSITIVE PERSON

Ingat senang ke nak jadi positif ? ingat senang ke nak ubah habit-habit negatif tu ? hey ! SENANG je IF U WANT . kita tipu otak kita selalu cakap yang baik-baik , izzah dah berubah tengok entri atas tu bukan perasaan tapi nak jadi macam tu , sekali kita sebut otak kita akan sebarkan kepada 10,000 kali ye ,die simpan :D jadi kalau kite selalu duk "kalau-kalau" "takut-takut" "bodoh" so macam mana tak jadi perkara tu . ape yang selalu kite sebut itu yang kita dapat . dari bangun tidur hingga nak tidur kita kena tipu otak dan anggota badan ni sentiasa dalam keadaan positif . SAY NO TO NEGATIVE ANYMORE >.<

* BERSANGKA BAIK

As u know ALLAH sentiasa berada dalam sangkaan hamba-hambanya . jadi bile dah macam tu gunakan sebaik-baiknya , banyakkan doa , mintak , sebut selalu . confirm dapat <3

kbAi , izzah sambung next episode tapi belum sure bile . jika ade kelapangan izzah sambung ,esok kan ke kuala terengganu bermalam disana , bile dah balik rumah broadband dah out service ,huhu . nak sambung cam rugi plak ,hee sy kedekut,berkira ,hahahaha " more you give more you get " formula ni bukan untuk broadband ,haHAHAHA .. 29 dec 2012 dah masuk hostel , orang lain masuk 31dec tapi tak ape ,dah tanggungjawab jadinya tak tahu pulak bile boleh balik rumah , bak kate ustaz BERJIHAD so izzah dah ready fizikal & mental . being positif ,kang-3 ? moge ape yang di share dapat lah serba sedikit manfaat . 

kaca mate belum updates , DADA lagi dapat yang baru :D
sandle baru belum angkat , DADA lagi biar parents beli :D
kasut sekolah dah cari tapi semua style dah pakai , DADA lagi biar dapat yang latest :D

assalamualaikum ma'a salamah

1 comment:

haNnmEan said...

al-fatihah....insyaallah semoga arwah ditempatkan di kalangan org yang beriman, ari tu sy jumpa kkk fathonah kat sini..:) kakak dia yg bgtahu ayah diorang dah xde,,salam takziah..