pen pall Qaireen

Saturday, 10 March 2012

: IKHTILAT :

aSSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHIWABARAKATUH



: IKHTILAT :

what's that ???
: ikhtilat itu pergaulan antara lelaki dan perempuan yang ajnabi .. dan ia perlu di jaga.

ohw kalau tak dijage ???
: itu yang jadi kes " couple",teman tapi mesra", and all lah

lah x boleh ke semue tu ???
: of course lah tak boleh ,ss, ALLAH ade berfirman " dan janganlah kamu menghampiri zina;(zina) itu sungguh keji dan suatu jalan yang buruk. " { al-isra':32 }.. ALLAH gune perkataan menghampiri zina sebab ALLAH tahu kite memang susah nak kawal nafsu kite ..once dah jumpe ,mesti ade ter-pegang,once dah touch-go- jer lah..faham ?

ohw baru faham .. habis tu macam mane kalau nak berhubung dengan seseorang ( muslimin/muslimat) ???
: kite ni hanye berkomunikasi dengan mereka atas 4 perkara iaitu : pendidikan,perubatan,kehakiman,perniagaan. itu pun niat still tak menghalalkan cara,kalau memang dah terdesak sangat time tu baru boleh .. dan still lagi ada syarat-syaratnye..

ohw ,maknenye tak bolehlah lelaki nak gosip2 or borak2 dengan perempuan yang bukan muhrim ???
: yes .. actually memang tak boleh sebabnye we don't knows what's gonna happen next.who knows kita tak dapat kawal diri kita dan ter-ber-tepuk tampar pulak dengan die or maybe die tersuke kate kite bile tengok reaksi kite.. banyak kemungkinan yang ade.

macam mane kalau saye yang tengah couple ni? tapi ,kite org couple islami perr , gune ana-anta..die slalu kejutkan saye qiam dan selalu ade slot tazkirah bile berbual.. die slalau ingaykan saye pade ALLAH
: ohw , there's no such things ' couple islamic ' sesungguhnye syaitan telah mengaburi matekite yang gune istilah tu,untuk membenarkan perbuatan kie.lagipun tak kan lah all the time kite ingat allah bile mesej , bile borak2 dengan die .. sekali sekale pasti akan terucap ucapan sayang atau rindu pada die.. betul tak ? kite kene sedar syaitan tu always have another way to cheats us ..

ala,,kiteorang dah aim nak kawin lepas nim..confirm punye .sekarag cume tengah fasa perkenalan hati budi masing2 dengan lebih mendalam..
: and again niat tak menghalalkan care .kalau nak kahwin, kahwin saja lah.. tak payah tunggu nanti and berkenalan ketika dalam hubungn yang sah .. lagi best ,takde batas2..

saya tahu "lelaki yang baik untuk perempuan yang baik aand vise versa " {an-nurr : 26}..andailah kalau saye break up dengan die sekarang .possible tak saye nak dapat lelaki yang baik ?
: nothing is impossible..if u repent and change into a better person , with ALLAH's will. u'll get someone much2 better.. tapi, ingat ,kalau nak berubah niat kerana ALLAh , dan berubalah step by step supaye dapat istiqamah banyakkan doa dan solat taubat kepada ALLAH..
kawan2, isu hati ni memang susah nak diubah .. memang fitrah kite akan suke pada yang berlainan jenis even magnet pun ,, tapi , kite kene bijak dalam menyalurkan fitrah kite kepada jalan yang benar dan diredhai ALLAH..

 "SETIAP BANI ADAM MELAKUKAN KESALAHAN DAN SEBAIK-BAIK YANG MELAKUKAN KESALAHAN IALAH ORANG YANG BERTAUBAT "


SYARAT2 KOMUNIKASI DALAM ISLAM

JAGA PANDANGAN
sebabnye kite pun tahu dari mate jatuh bergolek2 ke hati

JAGA SUARA 
janganlah gunakan suara yang ayu yang tangkap lentok kalau dengar,bukan bermakne kene tukar suare jadi suare lelaki tapi ,cukup sekadar tegaskan suare ikut naa yang sesuai

JAGA BODY LANGUAGE
cuba untuk kawal body language kite kerna diketahui mereka akan salah tafsir bahasa tubuh kite ..

JAGA JARAK
jangan terlampau dekat sehinggekan mendatangkan fitnah
jangan terlampau jauh sehinggekan kene tepik baru dengor 

credit by : pra universiti sma(a)aza 





p/s : renungan buat kite bersama .. anta tegur ana , ana tegur anta . open your heart luas, jangan bandingkan dengan sesiape tapi bandingkan dengan diri kite , no body(human) perfect in the world , really ? cepat angguk ,,huhuhu... jike nak melakukan kebaikan yang bersungguh2 nescaye allah akan permudahkan .. 


2 comments:

Aku, Dia Kamu said...

Qaireen.. betul2 sy sgt2 setuju... no couple cara islam... jodoh seseorg telah ditetapkan.... btw, kita berserah je pd Allah..... tp macam ane pulak klu kita ckp dgn cre elok... tp lelaki la ni ckp kita garang..hanya krna suara.. kn x boleh berckp ngn bhsa mendayu2... hee skdr bertnye

qaireen said...

betol tu AKU,DIA KAMU .. humphh , bg nk jawab persoalan awak tu ,, saye nk tnye , awk pentingkan pandangan ALLAH ke pandangan manusia .. .. hum , mesti jawapan awak ALLAH kan ??? yea ,, betol ,,lompat ,, hahahah ,, ok , enough , sambung balek ,, so kalau dh mcm tu kite ikut je lah syariat n batasan2 islam yang telah ade , pedulikan orang nak cakap ape .. manusia tak kemane . hanye sekadar duniawi yg sementare .. otey !!! ngerti ? hihihi ... law de sebarg musyiklah bole tnye sy xpun org yg lebih arif lg , sy hnye budak hingusan yg bru nk kaji selok belok agame :(