pen pall Qaireen

Thursday, 9 February 2012

ketidak boleh tiduran

assalamualaikum ..

susah nye mate nak tutup malam ni , padahal petang tadi tak tidur pun !!ku pandang kanan ku pandang kiri Qaireen nampak buku nim .. taraaa ---->>>>

gelap sikit !! snap gune web cam je :)
belek , belek dan terus Qaireen belek .. cari tajuk-tajuk yang best , yang sesuai untuk dibace di malam hari .. akhirnye pertemuan Qaireen antare die sudah bermula !

tara idea nak coret panjang lebar , tak pandai nak mengarang sampai 2 3 halaman   so Qaireen tulis je ape hal yang dikatekan dan menarik minat Qaireen .. hhi 

nah ,, ini dia ----->>>> DOA SUPAYA TERBUKA HATI DAN MUDAH MENGHAFAL ILMU 

 perkara yang boleh menyebabkan rosaknye ingatan dan kefahaman 

  1. hati yang tidak tenang dan fikiran runsing
  2. tidur pda tengkuk (belakang kepala)
  3. banyak makn makanan yang masam
  4. makan kepala ikan
  5. minum air yang dimasuki semut      


 perkara yang menyebabkan bertambahnye daya ingatan dan kefahaman

  1. hati yang tenang dan fikiran yang tidak runsing
  2. makan makanan yang cukup dan tidak berlebih-lebih
  3. kurangkan makan makanan yang manis dan berlemak
  4. mengurangkan berat badan berlebihan
  5. amalkan makan kismis merah , buah kurma dan minum madu lebah


doa senang menghafaz al-quran dan sebagainye telah diterangkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Abbas r.a yang bermaksud

" semasa kami berada di samping Rasullullah SAW, tiba-tiba datang Sayidina Ali k.w.h. berkata : " Ya Rasulullah , segala hafazanku telah luput daripada dadaku ,bagaimanakah yang patut aku lakukan ? Rasulullah bersabda : "Ya Abu Hasan ,mahukah engkau ku ajarkan beberapa kalimah yang akan memberi manfaat untuk hafalan mu dan juga kepada orang yang engkau ajarkan dan insya-Allah ayat yang telah dihafaz itu akan tetap tersimpan dihatimu ?' Sayidina Ali k.w.h. menjawab : " sudah tentu aku menginginkannya wahai Rasulullah . " Rasulullah SAW bersabda : " apabila malam jumaat kalau boleh engkau bangun sepertiga malam kerana itu doa dimustajabkan dan sembahyang sunatlah empat rakaat ."

okies ,, pa dah hanging ?? tak !!! nagging  !! hhE :|
salam , ila liqa =)

No comments: